Določanje zrelosti plodov

Letos se je začelo zorenje plodov v začetku septembra. Najprej so začeli zoreti plodovi, ki so bili bolj izpostavljeni soncu. Teden dni za njimi so začeli zoreti tudi plodovi v notranjosti krošnje.

Priporočljivo je postopno obiranje zrelih plodov. Na drevesu, na katerem se je zorenje začelo oziroma je v teku, lahko najdemo:

  1. nedozorele plodove: plodovi so trdi, temno zeleni, pecelj je trdo prirasel na vejo. Če je na peclju več plodov, se trdno držijo skupaj, posameznega sadeža ne moremo odtrgati zlahka. Teh ne obiramo, saj tudi če dozorijo, ne razvijejo pravega okusa. Meso običajno ostane gumijasto, nima arome, sladkorjev je malo.
  2. delno zrele plodove: svetlo zeleni ali lahko rumenkasti, ob pritisku se opazi, da so mehkejši, če jih obrnemo navzgor se pecelj odlomi. V skupini večih plodov so lahko določeni še vedno trdi, vendar lahko odtrgamo celoten grozd. Plodovi še nimajo značilnega vonja zrelih plodov. Taki plodovi dozorijo v nekaj dneh do 1 tedna, v hladilniku lahko počakajo tudi 14 dni. Najprimernejši stadij za obiranje plodov.
  3. zrele plodove: imajo lep vonj, mehki na otip, začnejo odpadati. Primerni za takojšne uživanje, porabiti jih je potrebno v nekaj dneh. Če stojijo predolgo, postane lupina rjava, postopno se začne pojavljati neprijeten grenak priokus.

Poškodbe plodov zaradi sonca. Ko taki plodovi dozorijo, je večina mesa dobre kvalitete, neprimerno je zgolj tanka plast mesa pod poškodovano lupino.

4 replies
  1. Marija
    Marija says:

    Pozdravljeni.
    Opazila sem, da prodajate tudi semena asiminij, pa me zanima, če jo lahko vzgojim doma, če ni treba, da jo cepimo? Ali je seme zahtevno za kaljenje? Koliko je cena semen? Lep pozdrav Marija

    Reply
    • Andrej Krašna
      Andrej Krašna says:

      Pozdravljeni,

      vzgoja iz semena je dokaj zahtevna, sadiko je priporočljivo cepiti, saj je verjetnost, da bodo plodovi necepljene sadike dobri, precej majhna. Seme potrebuje vsaj 3 mesečno stratifikacijo, kali 3-4 tedne, potem pa potrebuje še 2-3 tedne, da mlada rastlina pride na plano. Zato je priporočljivo sejanje februarja ali marca v ogrevanem prostoru.
      Semena bodo naprodaj čez kak mesec ali spomladi (že stratificirana), cena bo 2eur za 10 semen.

      Lep pozdrav, Andrej

      Reply
  2. Marija Škafar
    Marija Škafar says:

    Zanima me, koliko vam je poznana morebitna škodljivost sadeža zaradi asimicina. Je primerna za otroke in kakšna je varna konzumacija. Hvala!

    Reply
    • Andrej Krašna
      Andrej Krašna says:

      Analizo sadežev različnih sort še nismo opravili, če bo šlo vse po načrtih, bo narejene v nekaj mesecih. Imam samo praktične izkušnje, opažanja in informacije, ki jih preberem na različnih internetnih straneh. Sam pojem veliko svežih plodov, kakšnih neprijetnih učinkov nisem opazil. Neprimerni pa so sušeni plodovi sorte Overleese. Povzročajo slabost, ki mine v nekaj urah. Vzrok naj bi bila takojšna sprostitev asimicina iz vseh celic plodu zaradi sušenja. Pri nekaterih sortah tega problema naj ne bi bilo, samo kot napisano, tega še nismo preverjali. Kot pri vseh stvareh, je zmernost najboljša izbira.

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.