Naša ponudba

Plodovi asimin

V naših nasadih imamo preko 50 sort asimin, katerih plodovi se razlikujejo po okusu, velikosti in času zorenja. Plodovi bodo naprodaj predvidoma septembra 2018.

Semena asimin

Na prodaj bodo mešana semena vseh sort, pa tudi semena kontroliranega opraševanja med izbranimi sortami. Začetek prodaje je predviden za jesen 2018.

Cepljene sadike in sejanci

Sadike asimin so vzgojene v loncih, saj zelo slabo prenašajo presajanje z golo korenino. Jeseni 2017 bodo na prodaj eno in dvoletni sejanci ter nekaj cepljenih sort drugih drevesničarjev.

Posušeno listje

Posušeno listje asimin vsebuje naravni insekticid asimicin. Na voljo novembra 2017.

Plodovi asimin

Plodovi asimin zorijo postopoma, najboljši so, če dozorijo na drevesu. Zreli plodovi so uporabni do 10 dni, potem začnejo postopoma dobivati grenak priokus. Na posameznem drevesu zorijo 3 tedne.

Pričakujemo, da bodo zgodnje sorte začele zoreti v začetku septembra, pozne pa konec oktobra. Spomladanska pozeba konec aprila 2017 je uničila ves pridelek, tako da bodo plodovi naprodaj prihodnje leto.

Plodovi asimin – indijanske banane bodo na voljo od septembra 2018 dalje.

Semena asimin

Plodovi asimin imajo 5-10 dokaj velikih semen. Semena so velika okrog 2cm, sploščena, lahko ledvičaste oblike ali ovalni. Pri novejših sortah je željeno, da je razmerje med semeni in užitnim delom čimmanjše.

Na prodaj bodo stratificirana semena različnih sort, pa tudi semena kontroliranega opraševanja izbranih sort. Začetek prodaje je predviden za jesen 2018.

Semena asimin bodo na voljo jeseni 2018.

Cepljene sadike in sejanci

Eno in dvoletni sejanci ter nekaj cepljenih sort bodo na voljo predvidoma v sredini septembra.

Sadike so v 2 litrskih loncih, visoke so 50-70cm. Imajo dobro razvit koreninski sistem, tako da ob ustreznem zalivanju/namakanju že prvo leto po sajenju na stalno mesto lepo rastejo in ne potrebujejo senčenja.

Poleg klasičnih sort: Sunflower, Prima, Rebecca’s Gold, PA Golden; imamo v ponudbi tudi licenčne sorte Peterson’s Pawpaw (vzgoja drevesničar Marko Viher):

  • Peterson’s Pawpaw
  • Rappahannock
  • Shenandoah
  • Susquehanna
  • Wabash

Posušeno listje

Asimina pa ni uporabna zgolj zaradi svojega zelo okusnega sadeža. Iz njenih listov lahko pripravimo odlično naravno škropivo za zatiranje nezaželenih žuželk na vrtu in v sadovnjaku.

Jeseni, ko listje asimine porumeni, le tega poberemo, posušimo in shranimo. Ko se pojavijo škodljivci, pa pripravimo asiminino škropivo. Priprava je razmeroma preprosta. Posušeno listje stremo ali zmeljemo in zalijemo s toplo vodo. Za 5 litrov škropiva zadostuje že 1 gram zmletega listja, kar je približno en ali dva suha lista. Temperatura vode ne sme presegati 50°C. Počakamo vsaj tri ure (lahko pustimo tudi čez noč) vmes pa malce premešamo za bolj efektivno ekstrakcijo. Rjavo tekočino filtriramo skozi kunjsko krpo ter prelijemo v škropilnik. Škropimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko čebele niso prisotne.

Primer uporabe asimininega škropiva na listnih ušeh na bezgu. Zgornja slika je posneta pred škropljenjem, spodnja pa naslednji dan po škropljenju.

Do sedaj je bilo asiminino škropivo testirano na bezgu, ribezu, slivi, fižolu, okrasnih rastlinah, v topli gredi z eksotičnih sadjem, kjer je bila infestacija svilnatih in voščenih uši, krompirju okuženem s koloradskih hroščem, kiviju z ličinkami kapusovega belina…. Efekt je bil presenetljiv. Večina škodljivcev je bila uničenah na vseh, do sedaj testiranih rastlinah.

Še najboljše od vsega pa je dejstvo, da je asiminino škropivo naravno, popolnima varno za višje živali, saj selektivno deluje samo na žuželke. Je biorazgradljivo, se ne nalaga v zemlji, skratka idealno za domačo in tudi bolj intenzivno uporabo.

Več o pripravi škropiva si lahko preberete na http://www.asiminatree.com/eco-pest-control/