Naša ponudba

Plodovi asimin

V naših nasadih imamo preko 60 sort asimin, katerih plodovi se razlikujejo po okusu, velikosti in času zorenja.

S prodajo plodov začnemo predvidoma septembra 2023.

Semena asimin

Na voljo so semena asimin, namenjena vzgoji podlag za cepljenje. Pred sejanjem je potreba vsaj 3 mesečna stratifikacija.

Posušeno listje

Posušeno listje asimin vsebuje naravni insekticid asimicin. Na voljo jeseni po predhodnem naročilu.

Plodovi asimin

Plodovi asimin zorijo postopoma, najboljši so, če dozorijo na drevesu. Zreli plodovi so uporabni do 10 dni. Na posameznem drevesu zorijo 4-6 tednov.

S prodajo začnemo predvidoma septembra 2023.

Semena asimin

Plodovi asimin imajo 5-10 dokaj velikih semen. Semena so velika okrog 2cm, sploščena, lahko ledvičaste oblike ali ovalni. Pri novejših sortah je željeno, da je razmerje med semeni in užitnim delom čim manjše.

Na voljo od oktobra 2022.

Cepljene sadike asimin

Sadike asimin bodo na voljo spet septembra 2023.

V primeru nakupa večje količine sadik je potrebno naročilo oddati do marca 2023.

Posušeno listje

Asimina pa ni uporabna zgolj zaradi svojega zelo okusnega sadeža. Iz njenih listov lahko pripravimo odlično naravno škropivo za zatiranje nezaželenih žuželk na vrtu in v sadovnjaku.

Jeseni, ko listje asimine porumeni, le tega poberemo, posušimo in shranimo. Ko se pojavijo škodljivci, pa pripravimo asiminino škropivo. Priprava je razmeroma preprosta. Posušeno listje stremo ali zmeljemo in zalijemo s toplo vodo. Za 5 litrov škropiva zadostuje že 1 gram zmletega listja, kar je približno en ali dva suha lista. Temperatura vode ne sme presegati 50°C. Počakamo vsaj tri ure (lahko pustimo tudi čez noč) vmes pa malce premešamo za bolj efektivno ekstrakcijo. Rjavo tekočino filtriramo skozi kunjsko krpo ter prelijemo v škropilnik. Škropimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko čebele niso prisotne.

Primer uporabe asimininega škropiva na listnih ušeh na bezgu. Zgornja slika je posneta pred škropljenjem, spodnja pa naslednji dan po škropljenju.

Do sedaj je bilo asiminino škropivo testirano na bezgu, ribezu, slivi, fižolu, okrasnih rastlinah, v topli gredi z eksotičnih sadjem, kjer je bila infestacija svilnatih in voščenih uši, krompirju okuženem s koloradskih hroščem, kiviju z ličinkami kapusovega belina…. Večina škodljivcev je bila uničena na do sedaj testiranih rastlinah.

Še najboljše od vsega pa je dejstvo, da je asiminino škropivo naravno, popolnima varno za višje živali, saj selektivno deluje samo na žuželke. Je biorazgradljivo, se ne nalaga v zemlji.

Več o pripravi škropiva si lahko preberete na http://www.asiminatree.com/eco-pest-control/